Grafiektypes combineren en de secundaire y-as in Jedox

mei 4, 2016 1:11 Gepubliceerd door Sjoerd Kuipers

Download voorbeeld *.wss bestanden

Jedox grafieken zijn een uitstekende manier om een snel overzicht te geven van je gegevens. Velen van ons hebben wel vaker grafieken gebruikt en zijn bekend met de basisopties. We hebben echter ook allemaal wel eens geworsteld met het maken van een grafiek die voorbij gaat aan de basis.

Als je bijvoorbeeld meerdere data-series hebt, zou je kunnen overwegen om de grafiektypes aan te passen. De combinatie van verschillende grafiektypes in één grafiek voorkomt dat het totale plaatje te complex wordt terwijl alle relevante informatie beschikbaar blijft in één oogopslag.

Voorbeeld

Laten we hetzelfde voorbeeld gebruiken als deze blog over grafieken in twee kleuren. Het gaat om drie series: Budget (begroting), Forecast (prognose) en Realized (gerealiseerd). Nu voegen we drie extra series toe waarin de realisatie per unit (bedrijfsonderdeel) wordt gespecificeerd. Het bereik van de brongegevens voor de grafiek ziet er nu zo uit:

combichart01

We gaan de realisaties per unit in een kolom-grafiek weergeven in plaats van een lijn-grafiek:

  1. Klik met je rechter muisknop ergens op een serie
  2. Selecteer “Verandering Series Grafiek Type…”
  3. Kies een kolom-grafiek

combichart02_nl

Je nieuwe grafiek:

combichart03

Zoals je ziet, is de trend van de originele lijngrafieken niet zo duidelijk meer. Dat komt vanwege het verschil in bereik tussen de eerste drie series (gebaseerd op totalen) en de laatste drie (gebaseerd op units). We hebben een secundaire y-as nodig.

Secundaire y-as

Het is mogelijk om één of meer series naar een secundaire y-as the verplaatsen. Zo kun je een ander databereik instellen dan de primaire y-as zodat de layout van alle series verbetert. De series van de units gaan naar de secundaire y-as.

  1. Klik met je rechter muisknop ergens op een serie en kies “Formaat Gegevens Series…”
  2. Kies de secundaire as op het eerste tabblad

combichart04_nl

Iedere serie heeft zijn eigen secundaire as. Zie de afbeelding hieronder.

Je nieuwe grafiek:

combichart05

Meerdere secundaire assen

Elke serie op een secundaire as heeft zijn eigen schaal/bereik. Op de tweede y-as staan daarom in dit voorbeeld drie secundaire assen naast elkaar. Normaal gesproken willen we de series met elkaar kunnen vergelijken en zou het onmogelijk zijn als ze verschillende bereiken hebben.

We zien hier dat het automatische bereik per as gelijk is aan elkaar (0-30), maar om te vermijden dat ze niet (meer) hetzelfde zijn, raad ik aan om het bereik vast te zetten. Dat biedt ons ook de mogelijkheid om de assen samen te voegen tot één secundaire y-as.

combichart06_nl

Je nieuwe grafiek:

combichart07

Uitdagingen, tips & tricks

1.      Pas op – bewaar zoveel mogelijk tussentijds werk!

Als je grafieken aan het bewerken bent, kan het gebeuren dat er een foutje optreedt. Je kunt dan mogelijk niet een stapje terug. Sla daarom regelmatig het bestand op.

combichart08_nl

2.      Grafiektype van een serie

Verander het type van een serie, niet van de hele grafiek. Anders verander je het type van alle series in de grafiek.

combichart09_nl

3.      Een verborgen secundaire as blijft verborgen

Zodra je een secundaire as hebt verborgen, kun je hem niet meer selecteren. Dat betekent dus dat je hem niet weer kunt laten zien. Er is een trucje om dit te omzeilen: verplaats de bijbehorende serie eerst weer naar de primaire as en daarna terug naar de secundaire. Dit gaat meestal goed (!)

4.      Begroting per unit

Voortbouwend op het voorbeeld, kan ik me voorstellen dat je ook de begroting per unit wil tonen. In dat geval kun je beter een compleet nieuwe grafiek of een ander rapport maken. Mocht je dit wel in dezelfde grafiek willen doen en je kiest voor het invoegen van data-series middenin het databereik van de grafiek, hou er dan rekening mee dat de opmaak per serie zal verschuiven. De opmaak is namelijk niet gekoppeld aan specifieke series, maar aan de ‘eerste’,  ‘tweede’ etc. serie. Dat geldt voor zowel de primaire als de secundaire as.

In ieder geval… na het bijwerken van de opmaak, zou je nieuwe grafiek er zo uit kunnen zien:

combichart10

Veel creativiteit gewenst!

Sjoerd Kuipers

Download voorbeeld *.wss bestanden

Sjoerd Kuipers

Sjoerd Kuipers

Business Intelligence & Performance Management Consultant @ Celcus ; project manager ; fan of Lean Thinking ; global mind

More Posts - Website

Tags : , , , , , ,

Dit bericht is geschreven door Sjoerd Kuipers

Commententaren zijn gesloten.